Gemeenten
Folder Rondje Open kerk
De folder Rondje Open Kerk 2022 kunt u hier downloaden.
Rondje Open Kerk - Baarle-Hertog
H. Remigiuskerk
De St. Remigiuskerk te Baarle-Hertog is een gotisch gebouw, daterend uit de 16e eeuw.
Ze werd in 1951, na verwoest te zijn in 1944, weer opgebouwd.
De kerk heeft een aantal eeuwenoude beelden en in de doopkapel een schilderij van de Vlaamse kunstenaar Waterschoot, alsmede een kerstgroep van de Nederlander Petrus Cuijpers.
De preekstoel is van eikenhout, voorstellende de prediking van de heilige Franciscus van Assisi en de goddelijke deugden.
Het orgel is van 1954, gebouwd door de firma Pels uit Lier, het beeldhouwwerk van Jac de Bresser.
Zeer opmerkelijk zijn de 19 glasramen, die tussen 1958 en 1970 werden vervaardigd door de Antwerpse kunstenaar Jos Hendrickx.
Rondje Open Kerk - Baarle-Nassau
O.L. Vrouw van Bijstand
De huidige kerk werd in 1932 gebouwd en in 1958 vanwege oorlogsschade hersteld, vergroot en voorzien van de huidige toren.
Bezienswaardig zijn de drie glas-in-lood ramen die de H. Eucharistie voorstellen en de veertien kruiswegstaties van de hand van Pieter Geraedts.
Het orgel van Verschueren werd in 2004 geheel gereviseerd. Op een kleine 2 km van de kerk bevindt zich de St. Salvatorkapel van Nijhoven.
Nadat de oude kapel een ruïne was geworden werd in 1930 en de daarop volgende jaren een nieuwe kapel gebouwd en een processiepark aangelegd.
Rondje Open Kerk - Bavel
H. Maria Hemelvaartkerk
Brigidastraat 1
De kerk is in 1886 gebouwd ter vervanging van de middeleeuwse Brigidakerk die stond op het nog bestaande kerkhof. Uit die kerk stamt nog de Godslamp uit 1756 en waarschijnlijk het schilderij van het Ambrosius gilde. Ook het grote Loretorgel uit 1854 is afkomstig uit de oude kerk. Nog dagelijks klinkt uit de toren de oudste luidklok van de Baronie: Brigida uit 1463. Het interieur komt uit het atelier Cuypers-Stolzenberg. De glas-in-loodramen zijn van glazeniers Nicolas en Weiss.
De fraaie kruisweg en beelden werden rond 1900 geschonken. De kerk vormt een (rijks)monumentaal ensemble met de muur en kapel op het kerkhof, waar enkele grafstenen van rond 1600 te bewonderen zijn.
Rondje Open Kerk - Chaam
H. Antonius Abt
De huidige kerk heeft zijn oorsprong in het bouwwerk van 1926. Het werd na forse oorlogsschade in 1948 herbouwd en vergroot.
Bezienswaardigheden in de kerk zijn de gebrandschilderde ramen van Charles Eijck, de preekstoel van Belgische beeldhouwer H. Peters Ditvoort, de geschilderde kruisweg, afkomstig uit het begijnhof van Turnhout en de diverse houten beelden van de H. Antonius Abt, patroonheilige van de parochie.
Ledevaertkerk (protestants)
De maten van deze oude, van handgemaakte stenen gebouwde kerk waren oorspronkelijk veel groter dan nu.
Toren en schip werden echter zwaar beschadigd in de oorlog en niet meer opgebouwd.
De huidige kerk bestaat uit het koor en het transept die waarschijnlijk in de jaren 1460/1470 zijn gebouwd.
Het orgel is gebouwd door Van Hirtum (1815) en Van Druten (1895).
Bezienswaardig zijn verder o.a. de oude luidklok uit 1392, de preekstoel uit de 17e eeuw (met zandloper), de lezenaar en de doopvont.
Rondje Open Kerk - Ginneken
Ginneken - Laurentiuskerk (protestants)
Het kerkgebouw is in 1316 als parochiekerk in gebruik genomen, gewijd aan de Heilige Laurentius. Aanvankelijk was de kerk drie-beukig; nadat het schip in de 80-jarige oorlog was opgeblazen, werd de kerk in 1631 door pastoor van Biestraten herbouwd. Maar door geldgebrek bleef het bij één lage middenbeuk van het schip.
Na een verzoek aan de Raad van State op 13 maart 1641 werd op zaterdag 27 juni 1648 het kerkgebouw toevertrouwd aan de Hervormden. Na verschillende restauraties door de eeuwen heen, werd de meeste recente grondige restauratie in 1998 voltooid.
Bezienswaardig zijn de glas in lood ramen, het doopvont en de preekstoel.
Ginneken - St. Laurentiuskerk (RK)
Nadat de oude Laurentiuskerk in protestantse handen was overgegaan, kreeg Ginneken pas in 1837 weer een rooms-katholiek godshuis, een noodkerk. In 1845 werd haar opvolgster geconsacreerd en in 1902 het huidige gebouw.
Cuypers en Stuyt ontwierpen dit markante grensgeval van neo-gotiek en nieuwe kerkelijke bouwkunst. Het harmonieuze interieur is al even rijk als het exterieur, door de toepassing van veelkleurige materialen. Ook na de versobering na Vaticanum II (hoofdaltaar en zijaltaren verdwenen) bleven sacrale sfeer en schoonheid bewaard.
Aandacht verdienen de glas-in-loodramen, het rijk beschilderde plafond van de vieringtoren, de taferelen uit het leven van Laurentius op het nieuwe hoofdaltaar (1966).
Rondje Open Kerk - Molenschot
H. Annakerk en H. Annakapel
De kerk is in 1887 ingezegend. In 1942 is de toren vervangenen ingekort. De klokken zijn van 1948 (de oude waren gevorderd door de bezetter). In 1954 werden twee zijbeuken aangebouwd, eind 2008 begon een ingrijpende restauratie,waarna de kerk opnieuw ingezegd werd (2011). Het interieur is zeer de moeite waard.
De heilige Annakapel staat sinds eeuwen in het centrumvan Molenschot als ‘het enige gave monument van de streek’. De oorsprong zou teruggaan tot de negende eeuw. De oudste patrones is Maria. Sinds 1844 is de kapel gewijd aan de Heilige Moeder Anna. Het is tot de dag van vandaag een bedevaartsoord. De bekendste gevraagde gunst blijktuit de spreuk: “Naar Molenschot gaat ieder Anneke om een manneke en ieder manneke om een Anneke.”
Rondje Open Kerk - Ulvenhout
H.Laurentiuskerk.
Kerk en pastorie neogotisch (1904) ter vervanging van de schuurkerk (1792). In 1963 werd de rijk versierde kerk uitgekleed en veranderd in een gebouw met een geheel nieuwe schoonheid.
Bezienswaardig zijn het moderne hoofdaltaar, het rustaltaar (1963) met godslamp (1873) uit de schuurkerk, het orgel (1808). Verder een kruisweg (1990) met de skyline van Ulvenhout op de achtergrond en een doopvont (1904) met modern deksel. Het geheel wordt versierd met 25 kleurrijke ramen met bijbelse verhalen en legenden. (verrekijker meebrengen!).
De Mariakapel is dagelijks geopend. In de pastorie is vanaf 2008 een lunchroom gevestigd, waar u goed een versnapering kunt nemen.